Miért vicces héliumot szívni?

A válasz: mert vicces lesz a hangod, és vicces videókat készíthetsz! A múltkori cikkben már meséltünk arról, hogyan – pontosabban hogyan NEM ajánljuk a héliumszívást, most pedig foglalkozzunk egy kicsit a dolog hátterével, azaz nézzük meg, miért változtatja meg a hélium az ember hangját, mi okozza, hogy egy szippantás, és máris te vagy Alvin a mókusok élén? Olvass tovább a hélium szívásának titkaiért:)

Hallottál már operát behéliumozva?
Ez talán még a többi héliumos videónál is viccesebb, hiszen ebben a műfajban elég ritka az Alvin és a mókusok hatás.

De mitől változik meg a hang? Miért van az, hogy a legmélyebb basszusból is vékonyka kis rágcsálóhangot varázsol a hélium?

Az ok a fizikában keresendő. Nyugalom, nem fogjuk az unalmas középiskolai anyagot citálni, elég, ha csak annyira emlékszel, hogy a periódusos rendszerben a hélium valahol a sor elején van, ott a könnyed kis gázok között. A hélium a második legkisebb sűrűségű anyag, megelőzi az oxigént is, ott van a dobogó 2. fokán, közvetlenül a hidrogén előtt.
Az oxigénben 330 m/s (méter/szekundum, vagyis másodperc) sebességgel terjed a hang, a héliumban meg ezidő alatt 970 métert, vagyis majdnem egy kilométert meg tud tenni!
Lehet, hogy a légcsöved nem mérhető méterekben, de még így is iszonyatos sebességgel száguldozik benne a hang, ha héliummal töltöd meg.
A kisebb légellenállás miatt a hangszálaid gyorsabban rezonálnak, a frekvenciája megváltozik.
Huhh, ennyit a fizikáról.

A lényeg az, hogy mindegy, hogy operát énekelsz, vagy heavy metált, a legtrendibb popslágereket, vagy egész egyszerűen csak a szótárból olvasol fel behéliumozva egy-két szócikket, a hatás garantáltan frenetikus lesz, szóval semmiféleképpen ne feledkezz meg arról, hogy videót is készíts róla!

Mielőtt belevágnál, mindenféleképpen olvasd el ezt a cikket: Hogyan szívjunk héliumot?

Alvin és a mókusok és a hélium

Hogyan készült az Alvin és a mókusok film?

Szeretnénk azt hinni, hogy a szinkronszínészek egész nap hélium hatása alatt beszéltek, és énekeltek a forgatás végéig, rengeteget röhögve egymáson, de sajnos a valóság ehhez képest unalmas és kiábrándító: profi hangtechnikával turbózták fel a hangokat, hogy magasabban és gyorsabban énekeljenek a mókusok.

De kacagásban azért nem volt hiány!

Ahhoz ugyanis, hogy felgyorsíthassák a számokat – és a szöveget – a szinkronszínészeknek sokkal lassabban kellett felmondaniuk és felénekelniük mindent, úgyhogy biztosak vagyunk benne, hogy legalább annyit nevettek a forgatás alatt, mintha eleve héliummal készült volna az egész film.

Itt van egy hosszabb, 9 perces videó arról, hogyan készült az Alvin és a mókusok: a lassított részeket a 4. perctől láthatod:)

Mielőtt kipróbálnád a hélium szívást, mindenféleképpen olvasd el ezt a cikket: Hogyan szívjunk héliumot?